Történetünk

A Budapest-Gazdagréti Szent Angyalok Plébánia rövid története

1980-as évek második felében a zártkertek helyére a főváros egyik legsűrűbb lakótelepe épült. 1989 szeptemberében először a közösségi házban kezdődnek el a szentmisék. Advent első vasárnapján megalakul a katolikus közösség főpásztori engedéllyel, amely alapja lesz a későbbi plébániának.

Az első szabad választás előtti nap szombatján, 1990. március 30-án kerül sor az ünnepélyes alapkőletételre. 1990 szeptemberétől a vasárnapi szentmisék a Mechatronikai Szakközépiskola aulájában kapnak otthont. 1991-ben a Lourdes-i Szűz Anya megjelenésének ünnepén Paskai László bíboros önálló lelkészséggé alakítja, és a „kváziplébánia” területét leválasztja a kelenföldi plébániától.

1991-ben Makovecz Imre készíti az első templomtervet. 1994-ben Koppányi Imre kap tervezési megbízást, kiadják az építési engedélyt és elkezdődik az építkezés. A tervezett épületegyüttes a szakrális feladat mellett kulturális, karitatív, többféle közösségi valamint temetkezési szolgálat ellátására is képes. 2002. április 13-án a részben elkészült templomot dr. Paskai László bíboros, prímás, érsek áldja meg.

2009. december 6-án Erdő Péter bíboros főpásztor a lelkészséget plébániai rangra emeli. 2013-ban jelentős kormánytámogatási összeggel nyílik meg a lehetőség a templom és plébánia épületegyüttesének továbbépítésére. A festői környezetben lévő templom megálmodója és első építtetője Dr. Lipp László atya, aki 2009. augusztus 25-én bekövetkezett haláláig szervező lelkészként szolgálja a lelkészséget. Lelkipásztori munkájának és a templom építésének folytatója Dr. Szederkényi Károly Miklós atya, 2009. szeptemberétől a „kváziplébánia” plébániai kormányzója, 2010. augusztus 1-jétől a plébániai rangra emelt egyházközség plébánosa.

Himnuszunk
Gazdagrét Himnusz

A város szívétől délre, Angyal tekint az égre.

Szárnyait kitárja védve, Őrizve kincseidet.

Isten gazdagon megáldja, Aki itt munkálkodik.

Isten, Gazdagrétet áldd meg! Óvjanak angyalaid!

Gazdagrét Himnusza Letöltés


Szózatunk
Gazdagrét Szózat

Totus tuus sum Maria

Mater nostri

Redemptoris

Virgo Dei, Virgo pia

Mater mundi

Salvatoris


Szent Angyalok

Királynéja

Tied vagyok Szűz Mária

Légy Gazdagrét

pártfogója

Kérjed Szent Fiad értünk

Gazdagrét Szózata Letöltés