Felolvasók

Felolvasók Gazdagréten

Szeptember utolsó vasárnapja minden évben a Szentírás vasárnapja. Ezúttal szeptember 30-ára esett ez az ünnep. Sir William Jones (1746-1794), a legnagyobb nyelvészek egyike, aki 28 nyelvet sajátított el, a következőképpen vallott a Szentírásról : "Véleményem szerint ennek a könyvnek magasztosabb és szebb a nyelve, mint bármely más könyvé, bármely korban, bármely nyelven írták is azt." Nem lehet véletlen ez a megnyilvánulás, hiszen Szentírás vasárnapján nem egyszerűen egy könyvet állítunk tiszteletünk tárgyává, hanem a benne megszólaló Istent. A szentmise olvasmányainak felolvasásakor Isten igéjét tolmácsolja a szentmisét bemutató atya, és a lektor is.

Ebben az évben a Szentírás vasárnapját – hagyományteremtő célzattal – templomunkban a Lektorok Napjává nevezte ki Károly atya. Immár 2 éve működik a 2010. februárjában felavatott lektorok csapata Gazdagréten. Ezen a napon az egész hívő közösség a felolvasókat ünnepelte. A szentmise után a tükörteremben egy hatalmas csoki torta tetején valamennyi lektor képe ott díszelgett. Aranyos volt, ahogy a lektorok keresgélték és megtalálták saját magukat a tortán. Károly atya egy kis köszöntő beszédet mondott, az énekkar énekelt, aztán – mindenki legnagyobb örömére – felvágtuk a tortát és közösen megettük.

Emberek vagyunk, és bizony jól esik, amikor az igyekezetet méltányolják a többiek. Új lendületet ad, és arra sarkall, hogy még jobban, még szebben végezzük vállalt feladatainkat. A gyakorlatnak ebben a tevékenységben bizony nagy szerepe van, de semmiképpen nem pótolja a minden egyes alkalommal szükséges felkészülést. Minden igyekezet ellenére is akadhat még valami rendkívüli, váratlan körülmény, ami bizony lélekjelenlétet és együttműködést követel. Ezekről a – remélhetőleg a többiek előtt rejtve maradt – izgalmas élményeinkről tervezünk egy kis kötetlen beszélgetést, egy lektor találkozót. Erre már a jelenleg felavatásra váró lektor társainkat is várjuk.

2012. októberében Károly atya megszervezte a második lektorképző tanfolyamot. A résztvevők közül további 12 lektor felavatására került sor Advent 3. vasárnapján, december 16-án. Örömmel fogadjuk őket és a többiek nevében megígérhetem, hogy minden segítséget igyekszünk megadni nekik ahhoz, hogy mielőbb gyakorlottan és felszabadultan tolmácsolják a Szentírás gyönyörű sorait, „az Isten igéjét”.

Kovácsné Márta

Felolvasók névsora
Bánfi AttilánéBenkó Rita
Borsányi Éva Dr.Fülep Péter
Fülep Tímea Dr.Fülöp Jenő
Fülöp MónikaFülöp Tamás
Hell GabriellaKalmár Tivadarné
Kiss Lajosné Dr.Kovács Györgyné Márta
Lovag Lea Dr.Mózerné Bálint Ildikó
Nagy LászlóNémeth Barbara
Nyuli KárolynéOszterné Dr. Ágoston Gyöngyi
Ozsváth GergelyPapp László
Tóth ÁkosTurai Erzsébet
Alené Kovacsik HajnalkaBorsos Márta
Deli ErzsébetDunky András
Juhász JánosMészáros Géza
Nagyné Horváth AnnaÓdor Margit
Pittler TeréziaSomogyi Sándorné
Szabó Antal Dr.Várkonyi Dalma