Hírek
Zarándoklat Ciprusra
Témakör: Plébániai hír


Szent Pál és Szent Barnabás nyomában
Zarándoklat ciprusra
2024. április 8. – április 13. - ig
LELKIVEZETŐ: Dr. Szederkényi Károly Miklós atya

Program tervezet

1.nap: Indulás Budapestről 18:30-kor menetrendszerinti járattal, érkezés Larnakára 22:25-kor, szállás elfoglalása. (Radisson Beach Resort Larnaca  4*)

2.nap: Városnézés Larnakában, középkori Erőd, Szent Lázár (Jn 12,10 Jézus barátja) templomát és végleges sírját látogatjuk meg, majd megnézzük a Kiti templomot, melyet angyalok építettek. Ezután szentmise a Terra Santa templomban.

3.nap: Indulás autóbusszal Észak-Ciprusra, mely török megszállás alatt áll. Először Famagusta, gótikus katedrálisaival, melyek közül a Szent Miklós dómot nézzük mely, most Lala Mustafa Pasa-mecset – az egykori Szt. Miklós-ka¬ted¬rá¬lis. Ezután Salamisba megyünk, ahol Szent Barnabás sírjánál szentmise, aki Pál apostol kísérője is volt és Ciprus szigetén született (ApCsel 4,36).

4.nap: Egész napos útra indulunk Kykkoba az ország legszebb, legnagyobb zarándokhelyére. Útközben megállunk Kakopetria falucskában, ahol szentmise a Megváltó Színeváltozása templomban. Ezután a híres Tetős Szent Miklós templomba megyünk. Majd megérkezünk Kykkoba, ahol a Csodatévő Szűz Mária ikon előtt imádkozunk. Visszaérkezés a szállásra az esti órákban.

5.nap: Búcsúzunk Larnakatól , utunkat Paphos városa felé vesszük, ahol a héthajós  Agia Kyriaki őskeresztény bazilika romjait nézzük meg és szentmise Szent Pál apostol oszlopánál. (ApCsel 13,4-6). Útközben a Szent Ilona által alapított Szent Kereszt hegyi kolostort nézzük meg, valamint Kurionban állunk meg, ahol megnézhetjük az öthajós őskeresztény Bazilikát.

6.nap:
Délelőtt szabad program Paphoson, majd a menetrendszerinti járattal haza repülünk Budapestre 14:25-kor. Érkezés Budapestre 16:20-kor.

Részvételi díj 479.600.- Ft/fő, mely tartalmazza:

•    a repülőjegyet, reptéri illetéket,20 kg-os feladható poggyászt, valamint egy darab 40 cm x 20 cm x 25 cm kézipoggyászt,
•    autóbuszt, belépőket,
•    szállást 4*, reggelis ellátással (büfé), 4 alkalommal félpanziós ellátás,
•    útlemondási biztosítást (mely 20 % önrészt tartalmaz, azaz 80% téríthető vissza betegség esetén), kint tartózkodás idejére betegség, baleset, poggyászbiztosítást,
•    névmódosítás 39.000 ft/fő / kérés esetén/,
•    egyágyas felár 69.000 ft /fő / külön kérés esetén/,
•    magyar nyelvű idegenvezetést,
•    lelkivezetés: Szederkényi Károly dr. c. prépost, esperes, plébános

Előleg: 200.000 ft/fő, a hátralék megfizetése március 12-ig esedékes.

Szervező utazási iroda: Lili-N Tour Kft.  1035 Budapest Vörösvári út 21, Hungary.
Phone: 00-36 1 244 80 55,
00-36 1 244 80 54
 

Katolikus vallási adományvonal
Témakör: Egyházi hír

Katolikus vallási adományvonalon van lehetőség az Apostol TV hitéleti szolgálatának telefo-nos támogatására: Hívószám 13600 / 12-es kóddal hívásonként 500,- Ft-ot ajánlhatunk fel. Átmenetileg Yettel, régebbi nevén Telenor hálózatból hívás nem kezdeményezhető, csak SMS-ben küldhető felajánlás. Ebben az esetben az SMS üzenetbe csak a 12-es számot kell beleírni és elküldeni a 13600-as telefonszámra.

Fontos, hogy nem kell a telefonszám elé tenni 06 X vagy +36 X előhívószámot. Hívás vagy SMS küldés csak magyarországi, belföldi hálózatból indítható.

11
Feb
Nagyböjt
Témakör: Egyházi hír

Idén, február 13-án, húshagyó kedden, fejeződik be a farsangi időszak. Hamvazószerdán, február 14-én megkezdődik a nagyböjti szent idő, amely a húsvéti ünnepkör kezdete. Hamvazószerda és nagypéntek szigorú böjti napok. Hagyományaink szerint felnőtt Testvéreink (60 éves korig) ezeken a napokon csak háromszor étkeznek. Hamvazószerdán és a nagyböjti péntekeken 14 éves kortól (felső korhatár nélkül) a hústól való megtartóztatással fejezzük ki böjtölésünket. A böjti fegyelem nem kötelezi azokat a Testvéreinket, akiknek egészségi állapota nem teszi lehetővé, hogy böjtöljenek. A böjti szent idő különösen alkalmas a lelki megújulásra, szentgyónásunk elvégzésére. Hamvazószerdán, a 08:00 órakor kezdődő szentmise keretében, február 18-án, nagy-böjt 1. vasárnapján a szentmisék után a bűnbánat jeleként hamvazás lesz. Nagyböjtben péntekenként a reggeli szentmise után ¾ 9-től keresztúti ájtatosságot végzünk a templomban.

11
Feb
Születésnapi jótékonysági koncert
Témakör: Plébániai hír

A gazdagréti Szent Angyalok-templomban 2024. február 25-én, vasárnap 17:00-kor koncert csendül fel Lipp László atya 76. születési évfordulója, illetve Dr. Szederkényi Károly Miklós atya 65. születésnapja alkalmából, Oliveras Fernando Ariel zeneakadémiai tanulmányainak támogatására. Mindenkit hívunk és várunk!

11
Feb
Szent Cirill és Metód
Témakör: Plébániai hír

Konstantin (a Cirill nevet nem sokkal halála előtt vette fel) tanulmányait Konstantinápolyban végezte, s később az egyetem filozófiatanára lett. Cirill és Metód keresztény tanokat terjesztették, illetve nagy szerepük volt a szláv egyház megalapításában. Ők alkották meg a szláv írást. A glagolita ábécé nevet kapta kezdetben és később ez került továbbfejlesztésre. Így kapta végül a napja-inkban is használt „cirill” betűs írás nevet. Megalkották a szláv nyelvű liturgiát, iskolát alapítottak és letették a szláv nyelvű papképzés alapjait. Rómában Konstantin szerzetes lett, és felvette a Cirill nevet. Röviddel ezután megbetegedett, és 869. február 14-én meghalt. Rómában, a Szent Kele-men-templomban temették el. II. János Pál pápa 1980. december 31-én Szent Cirillt és Szent Metódot Európa társvédőszentjeivé nyilvánította (Nursiai Szent Benedek mellett). Ünnepnapjuk február 14. Szent Cirill és Metód missziós tevékenysége, amely a 9. század második felére esik, a szláv népek első és eredményes evangelizációjának tekinthető. (Idén ünnepük elmarad.)

11
Feb
Előadás
Témakör: Plébániai hír

A KÉSZ Újbudai Csoportja szervezésében 2024. március 2-án szombaton 16 órakor közösségünk oszlopos tagja Dr. Szabó Antal Nyugalmazott ENSZ Regionális tanácsos, médiaapostol vetítettképes előadást tart a plébániai közösségi házban „Európa iszlamizálódása - Európa iszlám megtámadása” címmel. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Ugrás: