Irodalmi klub

Irodalmi-klub

Az Irodalmi-klub 2011. február 19-én alakult a Budapest-Gazdagréti Szent Angyalok Plébánián.

Az ötletet az adta, hogy február 18-án és 19-én szerte az országban és határon túli magyarlakta városokban Wass Albertre emlékezve, a műveiből maratoni felolvasások zajlottak összesen 41 helyszínen. Körkérdést intéztünk a hívek körében és olyan lelkes fogadtatásra talált a Wass Albert felolvasói est gondolata, hogy kitűztük az időpontot és meghirdettük.

14-en jelentkeztek felolvasásra. Az est programját, a felolvasásra kerülő műveket a jelentkezők határozták meg. Tanárnő társunk nagy hozzáértéssel összerendezte a hozott műrészleteket, verseket, és itt-ott megtűzdelte néhány közös éneklésre szánt szép népdallal. Hittantanárnőnk a program végére összeállított egy kivonatot Koltai Gábor Adjátok vissza a hegyeimet c. filmjéből.
Egyik kedves társunk hozott egy kis vörösbort, hogy azzal fogadhassuk a hallgatóságot. Néhányan süteményt hoztak. Az előkészületek során olyan örömteli lelkesedés lett úrrá rajtunk, hogy még a felolvasói est megtartása előtt megszületett a döntés: irodalmi klubot alapítunk.

Károly atya kezdettől örömmel fogadta a kezdeményezést. Eljött és köszöntőjében ünnepélyesen megnyitotta az irodalmi klubot.

Büszkén elmondhatjuk, hogy jó hangulatú, színvonalas, felemelő érzésekkel teli este volt. A felolvasók mindegyike szívhez szólóan tolmácsolta Wass Albert gyönyörű sorait. A hallgatóság hol mosolyogva, hol könnyezve lelkesen tapsolt. Mivel aznap Zsuzsanna névnap volt, a jelenlévők között lévő Zsuzsannát – aki éppen Erdélyből érkezett – egy külön neki elszavalt verssel köszöntöttük és közösen énekeltünk neki. Megindítóan szép élményben volt részünk. Azt hiszem minden jelenlévő lelkes örömmel várja a folytatást. Számukra emlékeztetőül, - azoknak pedig, akik nem tudtak eljönni kedvcsinálóként a következő estünkhöz álljon itt egy részlet Wass Albert Látható az Isten című költeményéből..

„Fűben, virágban, dalban, fában,
születésben és elmúlásban,
mosolyban, könnyben, porban, kincsben,
ahol sötét van, ahol fény ég,
nincs oly magasság, nincs oly mélység,
amiben Ő benne nincsen.
Arasznyi életünk alatt
nincs egy csalóka pillanat,
mikor ne lenne látható az Isten.”

Kovácsné Márta